Alap pite recept

2021.01.30

Hozzávalók:

50 dkg liszt ( én szoktam teljes kiőrlésű lisztet is hozzá keveri 10 dkg)

3 db tojás

30 dkg vaj

1 kk. só

8 dkg mandula liszt ( elhagyható illetve helyettesíthető sima liszttel)

A pite tészta lényege, hogy gyorsan összekell gyúrni, ezért érdemes minden hozzávalót előre kikészíteni a konyhapultra, hogy kicsit átvegye a szoba hőmérsékletét. A vaj puha legyen. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a hozzávalókat és 1 éjszakára mehet a hűtőbe. Elég nagy adag tészta én egyszerre ennyit keverek be, amit nem használok fel azt lefagyasztom és amikor szükséges előveszem. A sütésnél a pite alját mindig villával megszurkáljuk illetve a tetejét is, ha befedjük a tölteléket. 160 fokon szoktam sütni, hogy ne barnuljon meg hirtelen kb 15 perc. Tetszőleges töltelékkel használhatjuk.