Almás-fahéjas gombóc diós bundában
Hozzávalók:
4 db krumpli
1 tojás
1 ek. só
teljes kiőrlésű liszt
4 db alma
2 ek. fahéj
porcukor vagy édesítő
1 kk. citromlé
20 dkg darált dió + porcukor vagy édesítő
1 evőkanál vaj
A krumplikat meghámozzuk , felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Amikor puha leöntjük róla a vizet és hagyjuk hűlni. Közben az almákat megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A vajat felolvasztjuk egy lábosba rátesszük az almát és pároljuk. Mehet rá a fahéj és ízlés szerint cukor vagy édesítő. Amikor puha, de még "roppanós" ráöntjük a citromlevet is. A kihűlt krumplit összetörjük, adunk hozzá 1 db tojást és lisztet. Addig adagoljuk a lisztet, amíg összeáll a massza ás nyújtható állagú lesz. Vékonyra nyújtjuk, lisztezett felületen , kockákra vágjuk ( 10 x 10 cm) . A közepére halmozunk kis adag almatölteléket és a széleinél fogva össze csíptetjük , majd gombócot formázunk belőle. Mikor elkészültek a gombócok egy lábasban vizet melegítünk és amikor forr, de nem lobog beledobjuk a gombócokat. Amikor a gombóc feljön a víz tetejére kiemeljük, lecsepegtetjük őket. Egy tálba cukros diót teszünk és a gombócokat meghempergetjük benne.