Almás, mákos süti

2020.03.22

Hozzávalók:  ( 20 x 30 cm-es tepsihez )

Piskóta: 8 db tojás

15 dkg liszt

10 dkg cukor

15 dkg darált mák

1 cs. sütőpor

Krém:

3 alma

1 tk. vaj

1 citrom leve, héja ( kezeletlen vagy szárított)

10 dkg cukor + 1 ek. cukor

1 tojás sárgája

1 cs. vaníliás puding por

4 dl habtejszín ( Hulal)

Tetejére: 3 dl habtejszín , 1-2 ek. darált mák

A krémhez az almákat megpucoljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük őket a csumákat kidobjuk. Egy tapadásmentes edényben a vajat megolvasztjuk és 1 ek. cukorral és a citrom levével és héjával  pároljuk, addig amíg minden lé elfő róla. Tegyük félre , hogy kihűljön. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. A sárgákat a cukor másik felével ( 5 dkg ) fehéredésig keverjük. A lisztet és sütőport összekeverjük, majd fokozatosan a sárgájához keverjük, kicsit sűrűbb lesz a fehérjéből vert habbal fokozatosan adagolva összedolgozzuk a tésztát, majd a mákot is belekeverjük. 2 részre osztjuk a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük az egyik felet , 180 fokos sütőben megsütjük. kb. 15-20 perc. Amikor kész megsütjük a második részét is a piskótának . Hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a krémet. 

Felforralunk 3 dl tejet , majd a maradék 1 dl-be a tojás sárgáját és a pudingport elkeverjük. A forró tejhez adjuk, beleszórunk 10 dkg cukort és folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük. Félre tesszük kihűlni. A tejszínhabot felverjük. Amikor minden kihűlt az almát és a pudingot összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot.   Összeállítjuk a sütit. Az egyik lapra kenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a  második piskóta lapot. Beborítjuk a krém másik felével az oldalaira is kenünk, majd felvert tejszínhabbal és mákkal díszítjük.