Aranygaluska
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
1 cs. száraz élesztő
3 ek. cukor
kb. 2 - 3 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
csipet só
fél citrom reszelt héja
Diós szóráshoz:
kb 10 dkg darált dió
4 ek. porcukor
10 dkg olvasztott vaj
Vaníliasodó:
1 l tej
1 ek. vaníliás cukor vagy vanília rúd kikapart belseje
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás puding por
2 tojás sárgája
A tészta hozzávalóit keverőgépbe tesszük ( a tejet fokozatosan adagoljuk) és lágy tésztát dagasztunk. Letakarva nem hideg és huzatos helyen duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a vaníliasodót! A tejet lassan melegíteni kezdjük egy lábasban, közben a cukrot a vanília pudinggal és a tojások sárgájával összekeverjük. Amikor már langyos a tej egy merőkanállal a pudingos keverékhez adunk belőle és alaposan összekeverjük, hozzáöntjük a többi tejhez és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Amennyiben nagyon sűrű pici tejet még adhatunk hozzá.
Amikor a tészta megkelt lisztezett felületen kb. 1 ujjnyi vastagra nyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk ki. Addig ismételjük, amíg van tésztánk. Egy tepsit kivajazunk és a korongokat olvasztott vajba, majd a cukros dióba forgatjuk ezután egymás mellé sorakoztatjuk. Letakarjuk és 25-30 percig újra kelesztjük. 180 fokos sütőbe kb.30 percig sütjük. Vaníliasodóval kínáljuk!!