Babka
Hozzávalók ( 2 kalácshoz ):
55 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
10 dkg cukor
3 db tojás
1 tk. só
120 ml víz
15 dkg vaj + a forma kikenéséhez
Csokis töltelékhez:
15 dkg étcsoki
13 dkg vaj
8 dkg porcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
12 dkg durvára vágott dió
A tészta hozzávalóiból lágy tésztát dagasztunk, picit ragacsos. Én kenyérsütő gépben szoktam a kelt tésztákat kidolgozni és ott kelesztem. A töltelékhez a csokit a vajjal vízgőz felett összeolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a kakaót. Amikor megkelt ( kb 40 perc) egy lisztezett felületen két részre osztjuk. A tészta egyik felét téglalap alakúra nyújtjuk kb. 40 x 30 cm-re és megkenjük a töltelékkel. A dió felét rászórjuk. Szorosan feltekerjük a hosszabbik oldalánál kezdve. Picit ellapogatjuk a tekercset és 3 részre vágjuk hosszában. Kifelé fordítva a töltelékes részénél összefonjuk az így kapott rudakat. Az egyik rudat kivajazott és lisztezett püspök kenyér sütő formába helyezzük a másik fonatot kivajazott és lisztezett kerek torta sütő formába helyezzük. Hagyjuk megkelni, majd 180 fokos sütőben készre sütjük.