Babka

2022.01.30

Hozzávalók ( 2 kalácshoz ):

55 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

10 dkg cukor

3 db tojás

1 tk. só

120 ml víz

15 dkg vaj + a forma kikenéséhez


Csokis töltelékhez:

15 dkg étcsoki 

13 dkg vaj

8 dkg porcukor

3 dkg cukrozatlan kakaópor

12 dkg durvára vágott dió


A tészta hozzávalóiból lágy tésztát dagasztunk, picit ragacsos. Én kenyérsütő gépben szoktam a kelt tésztákat kidolgozni és ott kelesztem. A töltelékhez a csokit a vajjal vízgőz felett összeolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a kakaót. Amikor megkelt ( kb 40 perc) egy lisztezett felületen két részre osztjuk. A tészta egyik felét téglalap alakúra nyújtjuk kb. 40 x 30 cm-re és megkenjük a töltelékkel. A dió felét rászórjuk. Szorosan feltekerjük a hosszabbik oldalánál kezdve. Picit ellapogatjuk a tekercset és 3 részre vágjuk hosszában. Kifelé fordítva a töltelékes részénél összefonjuk az így kapott rudakat. Az egyik rudat kivajazott és lisztezett püspök kenyér sütő formába helyezzük a másik fonatot kivajazott és lisztezett kerek torta sütő formába helyezzük. Hagyjuk megkelni, majd 180 fokos sütőben készre sütjük.