Barackos-túrós pite
Hozzávalók tésztához:
( 35x 20 cm tepsi )
25 dkg liszt ebből ( 10 dkg teljes kiőrlésű 15 dkg sima liszt )
8 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
13 dkg vaj
1 cs. só
2 db tojás sárgája
3 dkg tejföl
Töltelékhez:
50 dkg túró
8 dkg porcukor
3 dkg tejföl
1 kezeletlen citrom reszelt héja, leve
2 db tojás sárgája + a tésztából kimaradt tojások fehérje
8 db sárgabarack félbevágva befőtt vagy friss
+ 1 db tojás kenéshez, + porcukor
A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd tésztát gyúrunk belőle, ha picit ragadós tehetünk hozzá még pici lisztet. 2 gombócra osztjuk fóliába tekerjük és betesszük a hűtőbe kicsit.
Addig elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat összekeverjük a tojások fehérjét (ami a tésztából is maradt) felverjük kemény habnak és az összekevert töltelékhez forgatjuk behelyezzük a hűtőbe. Előkészítjük a sütőt. Nekem állítható négyszögletes formám van az 35 x 20 cm-re állítottam és ráhelyeztem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Az oldalait lekentem vékonyan vajjal, hogy könnyebben kiszabadítsam a végén a sütit. Hagyományos tepsinél vagy kivajazzuk és lisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük a formát. Az egyik gombóc tésztát kivesszük a hűtőből és a forma nagyságára nyújtjuk. 180 fokos sütőben kb. 5 percig elősütjük a tésztát, majd kivesszük rákenjük a túrós tölteléket a túró tetejére a félbevágott barackokat helyezzük. A mások tészta gombócot is kinyújtjuk a megadott méretre és óvatos, de gyors mozdulatokkal ráemeljük a túrós-barackos töltelékre. Eligazítjuk a széleit, majd villával megszurkáljuk. Lekenjük egy tojással, és 30-40 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk!