Buffalo karfiol
Hozzávalók:
1 fej karfiol ( 60 dkg) rózsáira bontva
2 ek. juharszirup
1 tk. fokhagyma por vagy 3 gerezd fokhagyma szétnyomva
2 ek. piros paprika ( ízlés szerint lehet füstölt is)
1/2 ek. őrölt római kömény
10 dkg liszt
2 dl író vagy kefir
1 ek. vaj
1/2 tk. só
1 kígyóuborka csíkokra vágva
A mártogatóshoz:
10 dkg görög joghurt
3 ek. majonéz
2 ek. apróra vágott petrezselyem
1-2 ek. tej
Egy nagy tálba keverjük össze a paprikát, a lisztet, a római köményt a fokhagymát vagy port, adjuk hozzá a sót, majd öntsük hozzá a kefirt vagy írót. Keverjük át alaposan egy sűrű masszát kapunk, ami kicsit folyós. Ha nagyon folyós pici lisztet, ha nagyon sűrű pici kefirt keverjünk még hozzá. A karfiol rózsáit tegyük bele a masszába és alaposan forgassuk meg benne . Egy sütőpapírt helyezzünk egy tepsire és a mázas karfiol rózsákat szedjük a tepsire. Előmelegített sütőben 190 fokon süssük meg, amíg megpuhul a karfiol és egy picit a szélei ropogósra sülnek.
Közben készítsük el a mártogatóst! A joghurthoz a majonézt és a petrezselymet hozzáadjuk és összekeverjük. Pici sót tehetünk bele felhasználásig tegyük a hűtőbe.
A Juharszirupot a vajjal egy kis lábasban melegítsük fel adjunk hozzá chiliszószt (elhagyható), majd sütés közben kenjük meg a karfiolokat ezzel a mázzal és süssük készre.
Ezt a fűszeres keveréket csirkemellhez is használhatjuk, nagyon finom!!