Citromkrém-torta
Hozzávalók:
piskóta: Alap piskóta recept 4 db tojás 4 ek liszt 4 ek cukor a többit az alap piskóta recept szerint
Az alap piskótát elkészítjük és egy kerek 20cm átmérőjű tortaformában megsütjük. Közben elkészítjük a citromkrémet.
Citromkrém hozzávalók:
4 tojás
2 citrom (kezeletlen) reszelt héja
160 ml citromlé
30 dkg vaj
24 dkg porcukor
Hab hozzávalói:
6 tojásfehérje
25 dkg cukor
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Vízgőz felett sűrűre főzzük, majd a gőzről levéve hozzákeverjük a kockázott hideg vajat. Alaposan elkeverjük, majd mehet a hűtőbe legalább 2 órára, amíg kihűl és sűrű krém lesz belőle.
A piskótát a sütés után 3 részre vágjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tortaformában rétegezzük a piskótát és a krémet a tetejét piskótával zárjuk, amire már nem kell krém. Tegyük be a hűtőbe legalább 2 órára. Amikor szépen összeállít készítsük el a habot a tetejére.
A cukrot 2 - 3 ek. vízzel vízgőz felett olvasszuk fel, ne maradjanak benne kristályszemek és picit gyöngyözzön. Közben a tojások fehérjét géppel kezdjük el habosítani, amikor már kifehéredett és kezd hab állagú lenni csurgassuk hozzá a folyékony cukrot és magas fokozaton keverjük, amíg ki nem hűl és kemény habot nem kapunk.
Ezt a habot szépen simítsuk a torta köré középen kicsit képezzünk belőle kúpos alakot, majd zsebsárkánnyal picit barnítsuk meg a habot.