Citromos-epres joghur mousse torta
Hozzávalók:
kekszes alap:
250 g graham keksz
110 g olvasztott vaj
5 g kezeletlen citromhéj
Epres joghurtos krém:
400 g eper ( fagyasztott)
100 g cukor
30 ml citromlé
7 g zselatinpor
45 g víz
180 g görög joghurt
240 g habtejszín ( cukrozott)
Citromos joghurtos krém:
300 g görög joghurt
60 g porcukor
10 g kezeletlen citromhéj
7 g zselatinpor
45 g víz
300 g habtejszín ( cukrozott)
friss gyümölcs a tetejére díszítésnek
Első lépésként készítsük el az eperszószt. Ehhez a epret engedjük ki, ha fagyasztott gyümölcsből dolgozunk, ha friss mossuk meg és távolítsuk el a leveleit. Egy lábosba tegyük fel a cukorral és a citromlével, majd folyamatos keverés mellett melegítsük fel. Pároljuk 10 percig vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük. Egy szitán szűrjük le, hogy a magok nagy része ne legyen benne. Oldjuk fel a zselatint a vízben hagyjuk duzzadni 5 percig, majd keverjük el a szószban. Alaposan keverjük el, majd tegyük félre.
Egy kapcsos, kerek tortaforma alját borítsunk be sütőpapírral. ( 20-23 cm átmérőjű). A kekszet tegyük egy robotgépbe és aprítsuk fel morzsalékosra. Keverjük hozzá az olvasztott vajat és a citromhéjat, majd nyomkodjuk a tortakarika aljába ez lesz az alap. Tegyük hűtőbe.
A citromos krémet elkészítjük, ehhez a zselatint elkeverjük a vízben és hagyjuk duzzadni. A joghurtot keverjük el a porcukorral és a citromhéjjal, majd a zselatint lassan melegítsük fel, hogy eloldódjon és öntsük a joghurtos krémhez. A tejszínhabot egy másik edénybe verjük fel, majd keverjük el a citromos krémmel. Vegyük ki a hűtőből az alapot és kanalazzuk rá a citromos habos krémet. Erre a rétegre kanalazunk az előzőleg elkészített eper krémből 3-4 kanállal.
Az epres krémet is elkészítjük. A tejszínhabot verjük fel. A joghurtot keverjük el az epres szósszal, majd adjuk hozzá a felvert tejszínt. Amikor a citromos réteg már kicsit megkötött szépen kanalazzuk rá az epres réteget. Simítsuk el kanállal, majd tegyük 1 éjszakára hűtőbe.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből és díszítsük friss gyümölcsökkel.