Csiga-biga keksz
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás
1 cs. vaníliás cukor
1/2 cs. sütőpor
2 x 20 ml tej
1 db narancs reszelt héja
3 ml rumaroma vagy 10 ml rum
A lisztet a porcukorral és a sütőporral összekeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és a tojást. Morzsalékosra gyúrjuk. Két részre osztjuk , az egyik felébe a vaníliás cukrot és 20 ml tejet keverünk, majd összedolgozzuk . A másik részbe kakaót és a másik 20 ml tejet adjuk , összedolgozzuk. A tejet célszerű fokozatosan adagolni, előfordulhat, hogy nem kell mind bele. A tészta ne legyen túl lágy vagy folyós. A kakaós részbe keverjük a narancs héjat is. Frissen tartó fóliába tesszük a gombócokat és betesszük őket a hűtőbe 1-2 órára. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk mindkét gombócot, egyforma téglalapra. A kakaós tésztát helyezzük a vaníliásra , majd gyors mozdulatokkal tekerjük fel. Fóliába csomagolva újra helyezzük hűtőbe 1 órára. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a hűtőből kivett rudat éles késsel szeleteljük fel fél cm-es szeletekre. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csigákat és 15-18 perc alatt süssük meg. Jól zárható dobozban eláll....ha eláll és nem fogy el!!! :)