Diós-mákos kosárkák
Hozzávalók:
fém kosárka forma 30 db
28 dkg liszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 db tojássárgája
1 csipet só
1 tk. reszelt citromhéj
Habhoz:
4 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió / 15 dkg darált mák
fél citrom leve
a töltelékhez sárgabarack lekvár / meggy vagy szilvalekvár
A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat hozzáadjuk a többi alapanyagot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és a hűtőbe helyezzük. Ez a tészta 1 adagra elegendő ami kb 20-22 db kosárkához elég.
A tojásfehérjéből felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot. Kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a diót és belecsavarjuk a citromlevét.
A kosárformákat olvasztott vajjal alaposan kikenjük a hűtőből kivett tésztából kb. dió nagyságút lecsípünk és belenyomkodjuk a formába. Ezt addig ismételjük, amíg van tésztánk. Mindegyik aljába kanalazunk egy kiskanál lekvárt, vagy meggyet helyezünk bele és rákanalazunk a töltelékből. 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Megvárjuk míg kihűl és kifordítjuk a formából.