Diós-mákos kosárkák

2023.02.12

Hozzávalók:

fém kosárka forma 30 db


28 dkg liszt

20 dkg vaj

8 dkg porcukor

2 db tojássárgája

1 csipet só

1 tk. reszelt citromhéj

Habhoz:

4 db tojásfehérje

20 dkg porcukor

20 dkg darált dió / 15 dkg darált mák

fél citrom leve

a töltelékhez sárgabarack lekvár / meggy vagy szilvalekvár

A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat hozzáadjuk a többi alapanyagot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és a hűtőbe helyezzük. Ez a tészta 1 adagra elegendő ami kb 20-22 db kosárkához elég.

A tojásfehérjéből felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot. Kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a diót és belecsavarjuk a citromlevét. 

A kosárformákat olvasztott vajjal alaposan kikenjük a hűtőből kivett tésztából kb. dió nagyságút lecsípünk és belenyomkodjuk a formába. Ezt addig ismételjük, amíg van tésztánk.  Mindegyik aljába kanalazunk egy kiskanál lekvárt, vagy meggyet helyezünk bele és rákanalazunk a töltelékből. 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Megvárjuk míg kihűl és kifordítjuk a formából.