Eper torta

2021.06.08

Hozzávalók:

4 db tojás

4 ek. liszt

4 ek. cukor

1 cs. vaníliás cukor

1 kk. sütőpor


Krémhez:

50 dkg eper

15dkg porcukor

1 kezeletlen citrom héja + leve

1 cs. vaníliás cukor

3 dl habtejszín

50 dkg tejföl

4 db lap zselatin vagy 15 gr. porzselatin

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját és a cukrot fehéredésig keverjük ( én géppel szoktam, legyen jó habos, könnyű az állaga), majd a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A lisztet beleszitáljuk a tojássárgájába, hozzáadjuk a sütőport és összekeverjük. A fehérjét fokozatosan adjuk hozzá, lassan keverjük, hogy a hab ne törjön meg. Amikor szép egynemű egy sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaformába öntjük a tésztát és 170 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből levesszük róla a kapcsos tortakarikát és hagyjuk kihűlni. Addig elkészítjük a krémet. Az epret mossuk fel és kockázzuk fel, ha nem szeretnénk darabosra a gyümölcsöt picit kézi botmixerrel turmixoljuk meg. A tejfölt a porcukorral, a vaníliás cukorral, citrom héjával és 1 ek. citromlével összekeverjük. A habtejszínt verjük fel és keverjük hozzá a tejfölös részt, majd keverjük hozzá az epret. Közben a kihűlt piskótát (ami nem túl vastag) vágjuk el 3 részre. Ez lesz a torta alja és teteje, valamint egy szeletet a közepébe fogunk helyezni. Amennyiben lap zselatinnal dolgozunk áztassuk be a lapokat hideg vízbe, majd amikor meglágyulnak 1 dl vizet kezdjünk el melegíteni és tegyük bele a lágy zselatin lapokat. Óvatosan melegítsük nem szabad forralni, addig amíg a zselatin teljesen feloldódik. Amennyiben porzselatinnal dolgozunk az eljárás hasonló, 1 dl vízben lassan melegítsük fel, míg feloldódik. Gyors mozdulatokkal öntsük a krémhez , alaposan keverjük el.    A tortakarika aljára helyezzünk  fóliát úgy, hogy az oldalára is kerüljön. Lehet használni sima fóliát, de javaslom az erre a célra kapható vastagabb fólia lapokat, ezzel megkönnyítjük a munkánkat. Ezeket a fólia lapokat a tortakarika belső részéhez kell helyezni körbe, így szépen megfogja a krémeket az ilyen jellegű sütiknél. Jöhet a piskóta, erre öntjük a krém felét ráhelyezünk egy piskóta szeletet jöhet rá a krém másik fele. A krémből hagyjunk egy kicsit a torta tetejére, ha szeretnénk, de hagyhatjuk csak úgy is krém nélkül. 1 éjszakára helyezzük a tortát a hűtőbe. Másnap szépen szedjük le a karikát és a fóliákat. Díszíteni tetszés szerint lehet!