Epres-bazsalikomos panna cotta tart
Hozzávalók:
Tart alaptészta , recept itt: Tart alaptészta
Epres réteghez:
300 g eper
50 g cukor
15 ml citromlé
10 g zselatin
4 tk. víz
Bazsalikomos réteghez:
120 ml tej
120 ml tejszín
10 g zselatin
4 ek. víz
50 g cukor
2 nagy marék bazsalikom levél
5 g vanília
Az alaptésztát a leírtak szerint elkészítjük, sütjük. Én egy 36 x 13,5 cm-es tart formában sütöttem meg a tésztát, melyet vékonyan kivajaztam és ezután simítottam bele a tésztát. A széleit szépen, finoman belenyomkodtam a formába. 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 10-12 percig sütöttem. A tésztát sütés előtt villával szurkáljuk meg és lehetőleg használjunk sütőgolyót, így a tészta alja egyenes lesz, mert a golyók lenyomják. Amikor megsült kivesszük a sütőből megvárjuk amig kihűl, majd finoman kiemeljük a formából. Az epres réteghez az epret megmossuk, feldaraboljuk és a cukorral együtt egy lábasban összemelegítjük. Hozzáadjuk a citrom levet, majd egy turmix gépben összeturmixoljuk. A zselatint 4 evőkanál hideg vízzel összekeverjük, picit melegítjük, nem szabad forralni és hozzákeverjük az epres turmixhoz. A tésztára kanalazzuk és betesszük a hűtőbe kb. 1 órára, amig megköt. A második réteghez a tejet a tejszínnel és a cukorral szintén összemelegítjük és beledobáljuk a bazsalikom leveleket is. Nem szabad forralni csak melegítjük. Egy szűrővel leszűrjük a bazsalikom levelektől, majd úgy mint az epres réteggel hozzáadjuk a zselatint is. A megdermedt epres rétegre kanalazzuk a fehér réteget is. Ismét hűtőbe helyezzük, majd ha megdermedt díszítjük.