Epres-bazsalikomos  panna cotta tart

2021.04.18

Hozzávalók:
Tart alaptészta , recept itt: Tart alaptészta

Epres réteghez:


300 g eper

50 g cukor

15 ml citromlé

10 g zselatin

4 tk. víz

Bazsalikomos réteghez:

120 ml tej

120 ml tejszín

10 g zselatin

4 ek. víz

50 g cukor

2 nagy marék bazsalikom levél

5 g vanília 

Az alaptésztát  a leírtak szerint elkészítjük, sütjük. Én egy 36 x 13,5 cm-es tart formában sütöttem meg a tésztát, melyet vékonyan kivajaztam és ezután simítottam bele a tésztát. A széleit szépen, finoman belenyomkodtam a formába. 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 10-12 percig sütöttem. A tésztát sütés előtt villával szurkáljuk meg és lehetőleg használjunk sütőgolyót, így a tészta alja egyenes lesz, mert a golyók lenyomják. Amikor megsült kivesszük a sütőből megvárjuk amig kihűl, majd finoman kiemeljük a formából. Az epres réteghez az epret megmossuk, feldaraboljuk és a cukorral együtt egy lábasban összemelegítjük. Hozzáadjuk a citrom levet, majd egy turmix gépben összeturmixoljuk. A zselatint 4 evőkanál hideg vízzel összekeverjük, picit melegítjük, nem szabad forralni és hozzákeverjük az epres turmixhoz. A tésztára kanalazzuk és betesszük a hűtőbe kb. 1 órára, amig megköt. A második réteghez a tejet a tejszínnel és a cukorral szintén összemelegítjük és beledobáljuk a bazsalikom leveleket is. Nem szabad forralni csak melegítjük. Egy szűrővel leszűrjük a bazsalikom levelektől, majd úgy mint az epres réteggel hozzáadjuk a zselatint is. A megdermedt epres rétegre kanalazzuk a fehér réteget is. Ismét hűtőbe helyezzük, majd ha megdermedt díszítjük.