Epres Charlotte-tál
Hozzávalók:
piskóta tekercshez:
6 db tojás
6 ek. cukor
6 ek. liszt
2 dl eper lekvár
a krémhez:
4 dl tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
4 tojássárgája
10 dkg porcukor
5 dkg liszt
eper mousse-hoz:
40 dkg eper
15 dkg porcukor
2 db zselatinlap
25 dkg marscapone
4 dl hideg, zsíros tejszínhab
a díszítéshez:
málna, piros ribizli, menta levél, virág
A tojásokat szétválasztjuk a fehérjéből 3 kanál cukorral kemény habot verünk, majd a sárgáját a másik 3 kanál cukorral fehéredésig, habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, összeforgatjuk, majd apránként a fehérje habot is hozzákeverjük. Nagy méretű tepsiben sütjük , melynek aljára sütőpapírt helyezünk. 180 fokon kb 15 perc. Amikor kész kivesszük gyorsan lehúzzuk a papírt , majd még melegen feltekerjük. Hagyjuk így hűlni.
A krémhez a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és elkeverjük. A tejet kb 80 fokosra melegítjük a felét a folyamatosan kevergetve a tojássárgás cukorhoz öntjük, alaposan átkeverjük, majd ezt a tejes cukros tojás sárgájás alapot visszaöntjük a lábosba a tej másik feléhez és lassan melegítve, folyamatosan keverve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Félretesszük hűlni, néha átkeverjük, hogy a teteje ne legyen bőrös.
A mousse-hoz az epret alaposan össze turmixoljuk 5 dkg cukorral. Hideg vízbe helyezzük a zselatin lapokat és hagyjuk benne 4-5 percig. Az eper püré felét lassan felmelegítjük egy lábosban, majd ehhez hozzáadjuk a kinyomkodott zselatin lapokat és feloldjuk a pürében. Ezt hozzákeverjük a püré másik hidegebb részéhez. A tejszínt cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a marscaponet a végén a gyümölcs pürét és hozzáadjuk és elkeverjük.
A piskótatekercset kitekerjük sé megkenjük az eper lekvárral, visszagöngyöljük. Felszeleteljük. Egy üveg tál aljára és az oldalára helyezünk a piskótából erre öntjük a krém , majd a mousse felét. Újra piskóta és krém mousse következik. A tetejét díszítjük, majd pár órára hűtőbe helyezzük.