Francia almás
Hozzávalók:
26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
7,5 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 ek. vaníliás cukor
4 db tojás
10 dkg liszt
1 tk. sütőpor
70 dkg alma
1,5 dl tejföl
1 ek. porcukor
A vajat 10 dkg cukorral, 1 ek. vaníliás cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadunk 2 db tojást, lisztet és a sütőport. Kicsit lágyabb, enyhén folyós tésztánk lesz. A sütőformát vajazzuk, lisztezzük vagy sütőpapírral kibéleljük. A tésztát belekanalazzuk elsimítjuk a tetejét. Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd szépen elrendezzük a tészta tetejére. 180 fokos sütőben 30 percig ( vagy amíg megsül a tészta ) süssük. Közben a tejfölt keverjük össze 2 db tojással, megmaradt cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor megsült az alja ráöntjük a tejfölös keveréket és 20-25 percig sütjük. Az almákat nyomkodjuk a tejföl alá, sütés közben felfog jönni. Amennyiben nagyon barnul az alma helyezzünk a tetejére alufóliát.