Karácsonyi bejgli
Hozzávalók 6 rúdhoz:
25 dkg vaj
90 dkg liszt
13 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 csomag száraz élesztő
2 dl hideg víz ( amennyit felvesz a tészta)
1 dl hideg tejszín
1 kiskanál só
2 db tojás sárgája
+ 1 tojás a lekenéshez
Töltelék ( nálam 3 rúd diós 3 rúd mákos lett )
35 dkg darált mák
35 dkg darált dió
1 - 1 dl víz lassan adagoljuk hozzá ne legyen túl folyós
25 - 25 dkg cukor
7 - 7 dkg zsemlemorzsa
reszelt citromhéj
a diósba mazsola vagy vörös áfonya 7 dkg
mákosba aszalt szilva 7 dkg
őrölt fahéj vagy szegfűszeg ízlés szerint
A töltelékkel kezdjük, mert jól ki kell hűlnie. A hozzávalókat 2 külön edényben jól összeforraljuk , majd kihűtjük.
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Nálam 25-26 dkg lett 1 rúd. Fóliába csomagoljuk és 20 percre a hűtőbe helyezzük. Egyesével téglalap alakúra nyújtjuk próbáljuk meg vékonyra nyújtani, majd a töltelékeket is osszuk el 3-3 egyforma mennyiségre és töltsük meg a kinyújtott tésztát úgy, hogy a széleinél körbe hagyjuk kb. 1 cm üres helyet. A széleket körbe hajtsuk fel és a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan tekerjük fel a tésztát. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük le tojássárgájával. Tegyünk legalább 6 órát hűvös helyre ( ne hűtőbe). Akár éjszakára is maradhat és reggel süssük ki. Sütés előtt kenjük le tojásfehérjével és szurkáljuk meg , hogy a gőz tudjon távozni belőle. 180 fokos sütőben kb 40 perc. A tepsit a sütő középső részére helyezzük.