Karácsonyi bejgli
Az eredeti receptet jó pár éve találtam Andi konyhája c. blogján és nagyon bevált, szeretem!
Hozzávalók:
90 dkg liszt
25 dkg vaj
12,5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő vagy 1 csomag porélesztő
2 db tojássárgája
1 dkg só
1 dkg hideg tejszín
2,5 dl hideg víz ( fokozatosan kell adagolni nem kell beletenni mind, ha már nem kívánja a tészta)
1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék 6 db bejglihez
70 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
0.5 L vizet.
mazsola,
őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe és tekerjük fóliába.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.
Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!
A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.
Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-percig kell sütni.
Én a töltelék mennyiségét megfeleztem és 3 diósat 3 mákosat készítettem! Próbáltam már úgy is, hogy nem állt egy egész éjszaka a hűvösön csak 4-5 órát és így is jó lett. A töltelék elkészítésénél a vizet folyamatosan kis adagokban adagoljuk a tésztához, mert ha sok víz lesz benne, akkor kirepedhet a tészta sütés közben. El kell találni azt a mennyiséget, amikor még nem száraz és nem tocsogós a víztől.