Karamellszószos körte torta
Hozzávalók:
3 db körte
1 ek. balzsamecet, só
Tésztához:
6 tojás fehérje
13 dkg kristály cukor
4.5 dkg liszt
11 dkg dió (darált)
6 dkg porcukor , pici só
A krémhez:
40 dkg marscapone
1/2 citrom
4 dl + 1 dl habtejszín
10 g zselatin
Sóskaramell-szószhoz:
8 dkg kristálycukor
1 dl habtejszín
3 nagy csipet só
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A körtéket megmossuk, és 2-t felkockázunk. A harmadik körtét szeletekre vágjuk a közepén a magházat kivágjuk belőle. A tepsire fektetjük a szeleteket és a kockákat köré szórjuk. Megszórjuk a barna cukorral és meglocsoljuk a balzsamecettel, majd a sütőbe tesszük. 15-20 perc alatt szép barnás színűre sütjük. Finom karamellás-körtés illatot fog varázsolni a konyhába.
A tojásfehérjéket elkezdjük felverni konyhai robotgéppel, amikor picit habosodik hozzáadjuk a csipet sót, lejjebb vesszük a fokozatot és lassan hozzáadagoljuk a cukrot. Ezután újra erős keverésre állítjuk és kemény habot keverünk belőle. Egy keverőtálba a többi hozzávalót összekeverjük. A habhoz óvatosan hozzákeverjük a száraz hozzávalókat. 1 db 22 cm- es kivajazott kör alakú kapcsos formában sütünk 3 tésztát. Akinek van 3 egyforma forma, azzal gyorsabb. Süthetjük egyben is, de mivel nem lesz olyan magas nehéz 3 egyforma részre vágni. Javaslom a különsütést. 13-15 perc alatt megsül.
A marscaponét összekeverjük a citrom levével. 1 dl tejszínt felmelegítünk a barna cukorral és egy csipet sóval . A zselatint felolvasztjuk fél dl vízben. (elkészítése attól függ milyen zselatinnal dolgozunk olvassuk el a tájékoztatót) . A maradék habtejszínt habbá verjük, majd a kettőt összekeverjük.
A tortaformába helyezzük az első tésztát krémet, majd megszórjuk a kockákra vágott körtékkel erre jöhet a következő tészta, krém , majd körte végül a harmadik tészta és krém. Az oldalára tegyünk félre krémet. Helyezzük pár órára a hűtőbe, hogy összeálljon. Amikor ez megvan vegyük le a torta karika oldalát és kenjük körbe a maradék krémmel. A tetejére készítsük el a karamell szószt.
A cukrot olvasszuk fel nagyon lassan egy magas falú edénybe. Amikor felolvadt és szép barnás a színe lassan adagoljuk hozzá a megmelegített 1 dl tejszínt ( ha valami sűrűbbre szereti elég 0.5 dl) és folyamatosan keverve főzzük fel, sózzuk meg és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt öntsük a torta tetejére. Díszítsük a körte szeletekkel. Esetleg készítsünk hozá karamellbe mártott diót.