Klasszikus márványkuglóf
Hozzávalók:
25 dkg puha vaj
25 dkg cukor
1 ek. vanília eszencia
4 db tojás
40 dkg liszt ( ebből 10 dkg teljes kiőrlésű )
1 zacskó sütőpor
csipet só
1 - 1,5 dl langyos tej
3 dkg cukrozatlan kakaópor
porcukor a tetejére
vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
A vajat habosra keverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a cukrot ás a vaníliás aromát. A tojásokat egyesével hozzáadjuk a cukros masszához, majd apránként hozzáadagoljuk a lisztet, a sütőport, sót, végül apránként hozzáadagoljuk a tejet. Annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű nem túl folyós tésztát kapunk. A tej mennyisége a liszt fajtájától is függ, ezért is írtam 1 - 1,5 dl közötti mennyiséget. Sima fehér liszt esetén elég az 1 dl, teljes kiőrlésű liszt esetén több folyadék kell hozzá. A formát kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk alaposan elosztjuk mindenhova, hogy ne ragadjon bele a tészta. A tészta 3/4-ed részét belekanalazzuk a formába, majd a megmaradt részhez hozzákeverjük a kakaót. A kakaós részt rákanalazzuk a világos tésztára, majd egy villa segítségével picit átkeverjük, hogy márványos legyen. A 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és kb. 1 óra alatt megsütjük. Amennyiben nagyon kezdene megbarnulni az alja takarjuk le egy fóliával, hogy ne égjen meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, majd hagyjuk kihűlni egy picit és hirtelen mozdulattal fordítsuk ki a formából. Amikor kihűlt teljesen szórjuk meg porcukorral, kínáljunk hozzá gyümölcsöket vagy lekvárt, kakaót....