Körtés mini tortácska
Hozzávalók:
35 - 40 dkg körte hámozva, felkockázva
1 tk. citromlé
14 dkg liszt
10 dkg cukor + 1 ek.
2 tk. sütőpor
3 tojás
50 g vaj ( sótlan ) + 1 ek.
100 ml tej
1 ek. vanília kivonat
1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
szilikon forma muffin vagy más kicsit hosszúkás forma
A megpucolt felkockázott körtéket az 1 evőkanál vajon egy serpenyőben picit átforrósítjuk, hozzáadjuk az 1 evőkanál cukrot és az 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeveréket. Nem szabad túl párolni csak 2-3 perc. Tegyük félre hűlni, közben készítsük el a tésztát. A tojásokat felütjük és a cukorral alaposan felverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, folyamatosan keverjük alacsony fokozaton vagy kézzel egy spatula segítségével. Hozzáadjuk a sütőport a puha vajat, majd a citromlevet, a vanília kivonatot, tejet. A tejet fokozatosan adagoljuk a tészta ne legyen túl folyós, nem feltétlen kell hozzá mind a 100 ml. Kicsit sűrűbb állagú, de azért folyós tésztát kapunk. A szilikon formákat befújjuk vékonyan olajjal vagy forma kifújó spray-vel. A forma aljába kanalazunk a körtéből szépen elosztjuk őket, nekem ebből az adagból 10 db lett, majd a tésztát szétosztjuk a formákban. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Amikor már a közepe is megsült kivesszük a sütőből és hagyjuk 10 percig pihenni. Egy tálca segítségével megfordítjuk a formát és szépen kiszedjük belőle a sütiket. Finoman egy nem túl éles késsel segíthetünk az oldalaknál. Kihűlve porcukorral megszórva tálaljuk.