Lángsüti

2023.01.13

Hozzávalók: / 16 db /

25 dkg liszt ( fele teljeskiőrlésű ) 

1 csipet só

5 dkg porcukor

1 ek. sütőpor

1/2 narancs reszelt héja ( kezeletlen )

10 dkg puha vaj

1 db tojás

1/2 dl langyos tej

+  1 tojás a lekenéshez

A töltelék: sűrű szilvalekvár vagy más sűrűbb lekvár, de tölthetjük dióval, mákkal, gesztenyével.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és a porcukorral. Adjuk hozzá a narancshéjat, majd a vajat és gyúrjuk össze, adjuk hozzá a tojással és a tejjel is. Gyúrjunk belőle lágy tésztát. A tésztát felezzük el és nyújtsuk vékony kör alakúra. Derelyevágóval vágjuk 8 egyforma részre. A cikkekbe derelyevágóval vágjunk 2-2, az oldalával párhuzamosan csíkot. Tegyünk a cikkbe egy evőkanálnyi szilvalekvárt. Hajtsuk rá a tésztát mindkét oldaláról úgy, hogy a lángok hegye a csúcsos legyen, a lekvár pedig picit látszódjon. Kenjük le 1 felvert tojással a tészta részeket. 180 fokon süssük kb. 20 percig, majd szórjuk meg porcukorral.