Lángsüti
Hozzávalók: / 16 db /
25 dkg liszt ( fele teljeskiőrlésű )
1 csipet só
5 dkg porcukor
1 ek. sütőpor
1/2 narancs reszelt héja ( kezeletlen )
10 dkg puha vaj
1 db tojás
1/2 dl langyos tej
+ 1 tojás a lekenéshez
A töltelék: sűrű szilvalekvár vagy más sűrűbb lekvár, de tölthetjük dióval, mákkal, gesztenyével.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és a porcukorral. Adjuk hozzá a narancshéjat, majd a vajat és gyúrjuk össze, adjuk hozzá a tojással és a tejjel is. Gyúrjunk belőle lágy tésztát. A tésztát felezzük el és nyújtsuk vékony kör alakúra. Derelyevágóval vágjuk 8 egyforma részre. A cikkekbe derelyevágóval vágjunk 2-2, az oldalával párhuzamosan csíkot. Tegyünk a cikkbe egy evőkanálnyi szilvalekvárt. Hajtsuk rá a tésztát mindkét oldaláról úgy, hogy a lángok hegye a csúcsos legyen, a lekvár pedig picit látszódjon. Kenjük le 1 felvert tojással a tészta részeket. 180 fokon süssük kb. 20 percig, majd szórjuk meg porcukorral.