Lekváros golyó
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 ek. cukor
1 tojás
1 ek. vaníliás cukor
4 dkg puha vaj
1 csomag porélesztő
csipet só
1 - 1,5 dl langyos tej ( amennyit felvesz a tészta )
1 evőkanál zabkorpa
A hozzávalókat összekeverem és kézzel vagy kenyér sütőgépben bedagasztjuk. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy ne legyen se túl kemény se túl lágy a tészta. Amikor alaposan kidolgoztuk a tésztát letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt a tészta kinyújtjuk. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval vagy egy pohárral köröket szaggatunk a tésztából. A köröket újra megnyújtjuk picit, majd a közepére helyezzünk egy kis kanál lekvárt. A széleket összefogjuk és összecsipegetjük szép kis gombócot formázunk belőle. Egy hőálló tálat kivajazunk és belerakosgatjuk a golyókat nem túl szorosan egymás mellé. A golyók oldalát vékonyan olvasztott vajjal bekenjük, hogy ne ragadjanak össze. Hagyjuk kelni a tálban még 15-20 percet, majd a tetejét kenjük le tojássárgájával. 180 fokos sütőben süssük amíg szépen megbarnul.