Mákos kifli

2020.01.03

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 cs. száraz élesztő

1 tojássárgája

1,5 dl víz

2 dl tejszín (habtejszín) vagy tej

2 csipet só

5 dkg vaj

4 ek. porcukor

(1 egész tojás a lekenéshez)

A hozzávalókból tésztát dagasztunk ( a folyadékokat mindíg fokozatosan adagoljuk, hogy ne legyen se túl lágy se túl keény a tészta) . Letakarva duplájára kelesztjük közben elkészítjük a tölteléket.

25 dkg darált mák

15 dkg porcukor

1,5 dl víz

reszelt narancshéj

(ízlés szerint fahéj) mák helyett dióval vagy lekváral esetleg csokival is tölthető

A mák töltékhez a hozzávalókat összefözzük, majd hagyjuk kihűlni.

Amikor a tészta megkelt 4 cipóra osztjuk és letakarva újra hagyjuk 15 percet pihenni. Pihentetés után kör alakúra nyújtjuk ( 30-35 cm átmérő) és a kifli méretétől függően 8 vagy 16 részre vágjuk. 16 résznél kisebb "egykapásos" kifliket kapunk.

A felvágott körcikk szélesebb részére helyezzük a tölteléket egy kiskanálynit és szorosan feltekerjük. 2 tepsibe sütőpapírt helyezünk és a kifliket ráhelyezzük. Pihentetjük 20 percig, majd lekenjük egy egész tojással esetleg megszorjuk mákkal a tetejét és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.