Mákos kifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 cs. száraz élesztő
1 tojássárgája
1,5 dl víz
2 dl tejszín (habtejszín) vagy tej
2 csipet só
5 dkg vaj
4 ek. porcukor
(1 egész tojás a lekenéshez)
A hozzávalókból tésztát dagasztunk ( a folyadékokat mindíg fokozatosan adagoljuk, hogy ne legyen se túl lágy se túl keény a tészta) . Letakarva duplájára kelesztjük közben elkészítjük a tölteléket.
25 dkg darált mák
15 dkg porcukor
1,5 dl víz
reszelt narancshéj
(ízlés szerint fahéj) mák helyett dióval vagy lekváral esetleg csokival is tölthető
A mák töltékhez a hozzávalókat összefözzük, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor a tészta megkelt 4 cipóra osztjuk és letakarva újra hagyjuk 15 percet pihenni. Pihentetés után kör alakúra nyújtjuk ( 30-35 cm átmérő) és a kifli méretétől függően 8 vagy 16 részre vágjuk. 16 résznél kisebb "egykapásos" kifliket kapunk.
A felvágott körcikk szélesebb részére helyezzük a tölteléket egy kiskanálynit és szorosan feltekerjük. 2 tepsibe sütőpapírt helyezünk és a kifliket ráhelyezzük. Pihentetjük 20 percig, majd lekenjük egy egész tojással esetleg megszorjuk mákkal a tetejét és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.