Meggyes labda bukta
Hozzávalók:
kb: 20 buktához 40 dkg liszt sütemény vagy sima liszt
5 dkg puha vaj
1 csomag szárított élesztő
1,25 dl langyos tej
2 db tojás
6 dkg cukor
Töltelékhez:
40 dkg meggy
3 ek. porcukor
őrölt fahéj
5-6 evőkanál víz vagy meggylé
1 púpozott ek. étkezési keményítő
Olvasztott vaj a kenéshez, porcukor a szóráshoz
A tészta hozzávalóit belemérjük a kenyérsütőgép táljába és elindítjuk a dagasztást. Sima robotgéppel is belehet dagasztani a tésztát és természetesen kézzel is begyúrható. Az alaposan átgyúrt tésztát duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel elkészítjük a tölteléket. Meggyet egy kis lábasba tesszük és hozzáadunk 5-6 ek. vizet vagy meggylevet a cukrot és tetszőleges mennyiségű fahéjat. Nálam ez 1 evőkanál ( mi szeretjük) és lassan átmelegítjük. Az étkezési keményítőt hideg vízben ( 1 -2 kanál) elkeverjük, hogy csomómentes legyen és a meleg meggyhez adjuk, gyors keveréssel, addig kevergetjük, míg szépen besűrűsödik. Akkor levesszük a melegről és félre tesszük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, de azért meleg legyen.
Amikor a tészta megkelt téglalap formára nyújtjuk ( kb 45 x 35 cm ) és 20 részre vágjuk. Minden tésztára halmozunk a meggyből és a tészta sarkainál összefogva összedolgozzuk a tésztát kis labdákat formázva belőle. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk és a buktákat egymás mellé helyezzük, úgy, hogy az aljára kerüljön az összedolgozott rész. Olvasztott vajjal közben megkenegetjük minden bukta oldalát így helyezzük őket nem szorosan egymás mellé a tepsibe. Letakarjuk és újra kelni hagyjuk. Amikor szépen megkelt a tetejét is lekenjük olvasztott vajjal és sütőbe helyezzük és 180 fokon szép világos barnára sütjük. Amikor kész porcukorral meghintjük. Langyosan valami Isteni !!! Más töltelékkel is bátran elkészíthetjük!