Nagyon csokis pöfeteg keksz
Hozzávalók:
15 dkg vaj
10 dkg étcsoki minimum45 %
15 dkg cukor
8 dkg holland kakaó por
1 tojás
2-3 evőkanál tej
1/2 zacskó sütőpor
10 dkg liszt 10 dkg teljes kiőrlésű liszt ( vagy rozs vagy graham )
1 csomag vaníliás cukor
Hempergetéshez:
kb: 6 dkg porcukor
A feldarabolt étcsokit és vajat vízgőz felett olvasszuk meg. A tojást kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet össze keverjük a sütőporral és a kakaóporral. A tojásos masszához lassan hozzákanalazzuk a lisztes keveréket és lassan belecsorgatjuk a felolvasztott csokit is. Én az egészet robotgéppel szoktam összedolgozni. Nem kell megijedni egy igen ragacsos massza lesz belőle. Amikor a gép szépen lassan összedolgozta a hozzávalókat még 2-3 evőkanál tejjel lazítjuk kicsit. Ezzel is szépen összedolgozzuk , hogy egy egynemű massza legyen. A konyhapultra helyezünk 2-3 réteg frissen tartó fóliát és a masszát a közepére kanalazzuk. A fóliával körbetekerjük és betesszük a hűtőbe 2-3 órát pihenni. Akkor jó, amikor már szépen megköt. Kivesszük a hűtőből és kis darabokat szakítunk a tésztából gombócokká formáljuk és meghempergetjük a porcukorban. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy legyen hely a kekszek között, mert sütés közben veszi fel a keksz formáját , kicsit szétterül. 180 fokos sütőben kb 15-20 percig sütjük. 1 adag kevés szokott lenni, ezért ajánlatos duplázni a hozzávalókat!!