Nutella kocka
Hozzávalók 8 db kockához:
a tésztához:
6 dkg fekete csokoládé
3 dkg vaj
1 tojás
9 dkg cukor
1,5 dkg liszt
továbbá: 8 dkg nutella
a krémhez: 15 dkg tejcsokoládé
5 dkg nutella
3 dl tejszín
a díszítéshez: ehető ezüst por ehető virág
A csokoládét és a vajat vízgőz felett megmelegítjük, majd levesszük a gőzről. A tojást a cukorral összekeverjük,
az olvasztott csokoládémasszába forgatjuk, és a lisztet is hozzádolgozzuk. 8 részes szilikon sütőformába egyenletesen
elosztjuk, és 170 fokon megsütjük. Miután kihűlt, kiemeljük a kockákat, mindegyik tetejére 1 kávéskanál nutellát kenünk,
és a formába visszahelyezve 2 órára fagyasztóba tesszük.
A krémhez a csokoládét a mogyorókrémmel vízgőz felett összeolvasztjuk, majd levesszük a gőzről. 1 dl tejszínt forráspontig
melegítünk, szép lassan a nutellás csokoládéhoz kanalazzuk és összekeverjük. A maradék tejszínt kemény habbá verjük.
Fokozatosan, evőkanalanként adagolva a nutellás masszába dolgozzuk. Könnyű, habos krémet kell kapnunk.
Az időközben megfagyott tésztakockákat kiemeljük a formából - érdemes először kis késsel mindet körbevágni, és utána
szépen kiemelni a formából, de közben vigyázzunk, hogy a formát ne vágjuk ki. A szilikont langyos vízzel elmossuk
és szárazra töröljük. A habos csokoládékrémet a sütőformába halmozzuk úgy, hogy nem töltjük meg teljesen a mélyedéseket.
A tésztakockákat a nutellás felükkel óvatosan a krémbe nyomjuk - a kinyomódott felesleges habot kanál vagy lapos
kés segítségével leszedjük. A formát 1 éjszakra fagyasztóba tesszük.
Másnap a nutella kockákat óvatosan kifordítjuk a formából, és fogyasztásig hűtőben tároljuk, mert könnyen olvadnak.
Közvetlenül tálalás előtt ehető ezüst porral és ehető virággal díszítjük.