Nutellás csoki torta
Hozzávalók:
24 cm-es kapcsos tortaforma
8 db tojás
8 evőkanál liszt
7 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 zacskó sütőpor
2 evőkanál darált mandula, mogyoró keveréke
Krémhez:
7 dl habtejszín ( Hulala)
10 dkg étcsoki
200 g kis üveg nutella
Díszhez:
kis darab kb. 20 x 20 cm-es buborékos fólia
20 dkg étcsoki
3 dkg vaj
Tojáshab:
30 g tojásfehérje
83 g cukor ( tojásfehérjéhez)
50 g cukor ( vízbe)
25 g víz
konyhai hőmérő ( hústű)
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral nagyon habosra, fehéredésig keverjük. Apránként hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Egy kis rész fehérjehabot hozzákeverünk a sárgához, hogy fel lazítsuk vele a tésztát, majd az egész habot hozzákeverjük, óvatos mozdulatokkal, hogy ne "törjük" meg nagyon a habot. Amikor megvan a piskóta tészta elfelezzük és az egyik felébe belekeverjük a mandula, mogyoró keveréket. 2 db 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztákat. Egyikbe a simát a másikba a mandulás, mogyoróst. 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor megsült kivesszük és hagyjuk jól kihűlni. Közben elkészítjük a krémet és a díszt a tortára.
Dísz:
A csokit a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd amikor szép folyékony a buborékos fóliára rákenjük egy tálcára helyezzük és betesszük a hűtőbe. A megmaradt csokiból sütőpapírra leveleket formázunk, majd ez is mehet a hűtőbe.
Elkészítjük a krémet:
1 dl tejszínt lassú tűzön felmelegítünk nem szabad felforralni. Egy másik edénybe a nutellát és a csokit szintén lassan felmelegítünk. Én mindig úgy melegítem fel a csokikat vagy a nutellát, hogy egy edénybe engedek vizet amit melegítek és ebbe helyezem a másik edényt, amibe a felolvasztani kívánt csoki van. Ahogy a víz lassan átmelegíti az edényt a csoki szépen lassan felolvad nem tud odaégni. Minden esetben folyamatosan kevergetni kell nem szabad ott hagyni és amikor szép folyós akkor nem kell tovább melegíteni. Amikor felolvadt a csokis nutella lassan hozzáöntjük a meleg tejszínt és szépen elkeverjük benne. A maradék habot keményre verjük, majd szépen hozzáöntjük a nutellás krémet és elkeverjük a habbal, ezt már ne géppel tegyük csak kézzel.
A kihűlt piskótákat kettévágjuk így 4 db lesz belőle. Sima piskótát helyezünk alulra ezt megkenjük krémmel erre mandulás-mogyorós piskóta lap jön , megint krém, sima piskóta krém és végül mandulás-mogyorós lap és krém.
Amikor megkentünk a tortát betesszük a hűtőbe 1 órára. Tojáshabot elkészítjük a tetejére.
Habcsók receptet szoktam használni az elkészítéshez ezt szoktam vagy felezni vagy harmadolni.
A receptet itt találjátok: