Olasz csokis fánk

2021.02.04

Hozzávalók:

1 cs. élesztő

60 dkg liszt

25 dkg főtt burgonya

2,5 dl tej

10 dkg kakaópor

10 dkg kristály cukor

7 dkg puha vaj

1 citrom reszelt héja

olaj a sütéshez

cukor a hempergetéshez

mogyorókrém, lekvár vagy puding a kenéshez, töltéshez

A lisztet beleszórjuk a keverő gépbe és lassan elkezdjük keverni. ( tészta dagasztó lapátot használunk). Hozzáadjuk az élesztőt a langyos tej felét a vaj felét a cukrot , majd a villával áttört főtt krumplit. Mehet bele a vaj másik fele a citrom héja és a tej másik fele. Keverjük ki alaposan és ha esetleg picit ragadós egy kis liszt mehet még hozzá. Dolgoztassuk át a géppel a tésztát, majd takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni. Lisztezett felületre borítva óvatosan nyújtsuk ki kb 3 cm vastagra és  pogácsa  szaggatóval szaggassunk belőle korongokat. Feldarabolhatjuk és formázhatunk belőle kis labdákat is. Hagyjuk újra kelni kb. 15 percet. Egy kis lábasba melegítsünk olajat nem kell túl melegre ne égjen meg, majd szépen rakjuk bele a fánkokat. A fánkok felpuffadnak és feljönnek az olaj tetejére. Süssük meg mindkét oldalát, csepegtessük le az olajtól és forgassuk meg kristály vagy porcukorba esetleg kókusz reszelékbe vagy kakaóba.... Ehetjük mogyorókrémmel, pudingba mártogatva vagy lekvárral esetleg magában....