Oroszkrém torta
Hozzávalók piskótához:
6 db tojás
6 ek. cukor
6 ek. liszt
1/2 tk. sütőpor
1/2 ok. olaj
Krém:
8 tojássárgája
5 dkg vaníliás cukor
2 dl tejszín
15 g zselatin
5 - 8 dkg rumba áztatott mazsola vagy citrus héj ( boltban kapható)
4 dl habbá vert tejszín
Díszítéshez:
5 dl habbá vert tejszín
kandírozott és friss gyümölcs
A piskótához a tojásokat a cukorral robotgépbe helyezzük és magas fokozaton nagyon habosra keverjük. A lisztet és a sütőport összekeverjük. Az olajat amikor már nagyon habos a tojás cukros felvertünk lassan belecsorgatjuk. Leállítjuk a gépet és beleszitáljuk a lisztes sütőport. Lapát segítségével elkeverjük. Egy tortakarikát kibélelünk sütőpapírral (22-23 cm) és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 170 fokon készre sütjük. Amikor megsült kivesszük és levesszük róla a karikát. Rácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni. Közben készítsük el a krémet. A tojássárgákat felhabosítjuk a cukorral . Egy lábasban felforrósítjuk a tejszínt és apránként hozzákeverjük a cukros tojássárgákat közben géppel keverjük. Gőz fölé helyezzük a tálunkat és tovább keverjük a géppel addig, amíg a krém szépen besűrűsödik. Amikor szép sűrű lesz levesszük a gőzről, átöntjük egy robotgép táljába és addig keverjük nem túl magas fokozaton a géppel, amíg kihűl a krém. Amikor kihűlt hozzákeverjük a zselatint, amit előtte 80g vízbe beáztatunk. Ezt újra jól elkeverjük. 4 dl tejszínt habbá verünk és szépen hozzákeverjük a sárga krémünkhöz. A kihűlt piskótát 3 részre vágjuk és egy tortakarikába helyezve rétegezzük a krémmel. Hűtőbe helyezzük 1 éjszakára. Másnap levesszük a karikát és a felvert tejszínhabbal díszítsük a tortát. Kandírozott vagy friss gyümölccsel díszítjük!