Őszi almás pite
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
18 dkg vaj
1 nagy tojás
8 dkg kristálycukor
1 csipet só
1 kis kanál vaníliaaroma
A töltelékhez:
6 db alma
250 ml tej
12 dkg cukor
2 tasak vaníliás cukor
1 kis kanál őrölt fahéj
3 tojás
1 evőkanál citromlé
Tetejére:
2 alma
10 dkg sárgabarack lekvár
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőbe helyezzük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk / 4 db/ , félbevágjuk, magházaikat kiszedjük, felszeleteljük, félretesszük. 2 db almát meghámozunk, elfelezzük és a magházakat kivágjuk, majd megcsepegtetjük citromlével. A felszeletelt almákat a tejjel, a cukorral , fahéjjal és vaníliás cukorral pépesítjük, majd hozzáadjuk a két tojást. A lisztet hozzászitáljuk, majd egy lábasban összefőzzük az egészet. Forrás előtt az almakockákat is hozzáadjuk és 1 percig főzzük. Levesszük a tűzről. A tésztát elővesszük a hűtőből és egy 22 cm-es pite formába nyújtjuk, majd szépen belenyomkodjuk. Széleit éles késsel levágjuk. Az alját villával meg szurkáljuk, majd szárazbabot vagy erre a célra használható sütőgolyót helyezünk a tésztára és 180 fokon elősütjük. kb 8-10 perc.
Kivesszük a sütőből a tésztát, kivesszük belőle a babot vagy golyókat és rákanalazzuk a tölteléket. 180 fokos sütőben sütjük kb 30 perc. Amikor megsült kivesszük a sütőből a tetejére szánt 2 almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük és körben szépen elrendezgetjük a sütemény tetején, majd megkenjük lekvárral. A sütőbe visszatoljuk 5-10 percre, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni. Aki szereti porcukorral még megszórhatja.