Panettone
Hozzávalók:
30dkg liszt
100 ml langyos tej
20 g élesztő vagy 1 zacskó száraz élesztő
60g vaj + a forma kikenéséhez
60g kristálycukor
1 db tojás
2 db tojássárgája
50 ml narancslikőr
75 g kandírozott gyümölcs
30g mazsola vagy szárított vörös áfonya
1 kk. fahéj
1/2 kk. őrölt szegfűszeg
1 db narancs és 1 db citrom reszelt héja
1 db panettone papír forma
Mint minden kelt tésztánál itt is fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, így a hozzávalókat készítsük ki előtte 1 órával legalább.
Én dagasztógépben szoktam a tésztát bekeverni. Öntsük a lisztet az edénybe . A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt vagy adjuk hozzá a porélesztőt és 1 kanál cukrot hagyjuk kicsit, hogy felfusson, amikor már habos adjuk hozzá a liszthez és indítsuk el a gépet. Adagoljuk hozzá a megmaradt cukrot, tojásokat, olvasztott vajat és dagasszuk rugalmas, lágy tésztává. Adagoljuk bele a fűszereket, majd a legvégén adjuk hozzá a mazsolát és az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket. Mehet bele a narancslikőr, majd hagyjuk lefedve duplájára kelni. Amikor szépen megemelkedett a kivajazott és vékonyan kilisztezett formába helyezzük el középre, formázzuk előtt szép gömbölyűre. Takarjuk le és hagyjuk 3x-osára kelni. 180 fokos sütőben süssük kb.15 percig, amikor elkezd a teteje barnulni, takarjuk le egy alufóliával és süssük még 160 fokon 40-45 percet. Amikor már nem ragad a közepe (ellenőrizzük fogpiszkálóval vagy hústűvel) akkor vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Szórjuk meg a tetejét porcukorral.