Panettone

2023.12.15

Hozzávalók:

30dkg liszt

100 ml langyos tej

20 g élesztő vagy 1 zacskó száraz élesztő

60g vaj + a forma kikenéséhez

60g kristálycukor

1 db tojás

2 db tojássárgája

50 ml narancslikőr

75 g kandírozott gyümölcs

30g mazsola vagy szárított vörös áfonya

1 kk. fahéj

1/2 kk. őrölt szegfűszeg

1 db narancs és 1 db citrom reszelt héja

1 db panettone papír forma

Mint minden kelt tésztánál itt is fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, így a hozzávalókat készítsük ki előtte 1 órával legalább.

Én dagasztógépben szoktam a tésztát bekeverni. Öntsük a lisztet az edénybe . A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt vagy adjuk hozzá a porélesztőt és 1 kanál cukrot hagyjuk kicsit, hogy felfusson, amikor már habos adjuk hozzá a liszthez és indítsuk el a gépet. Adagoljuk hozzá a megmaradt cukrot, tojásokat, olvasztott vajat és dagasszuk rugalmas, lágy tésztává. Adagoljuk bele a fűszereket, majd a legvégén adjuk hozzá a mazsolát és az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket. Mehet bele a narancslikőr, majd hagyjuk lefedve duplájára kelni. Amikor szépen megemelkedett a kivajazott és vékonyan kilisztezett formába helyezzük el középre, formázzuk előtt szép gömbölyűre. Takarjuk le és hagyjuk 3x-osára kelni. 180 fokos sütőben süssük kb.15 percig, amikor elkezd a teteje barnulni, takarjuk le egy alufóliával és süssük még 160 fokon 40-45 percet. Amikor már nem ragad a közepe (ellenőrizzük fogpiszkálóval vagy hústűvel) akkor vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Szórjuk meg a tetejét porcukorral.