Pisztáciás csokitorta

2024.12.02

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

4 db tojás

6 dkg cukor

0,2 dl étolaj

2 dkg liszt

30g cukrozatlan kakaópor

5dkg pisztácia pucolt hántolt

Csoki mousse:

2 dl habtejszín

10 dkg tejcsoki

20g vaníliás cukor

3 db tojássárgája

25g étcsokis pudingpor

2 db lapzselatin

2,5 dl tejszín habbá verve

Csokoládé ganache:

1 dl tejszín

50g tejcsoki

50g étcsoki

1 db lapzselatin

Pisztáciás marscapone krém:

25 dkg marscapone

80g pisztácia, sós, hántolt

1 dl habtejszín

40g cukor

10g vaníliás cukor

3 db lapzselatin

Csokoládé ganache:

1 dl habtejszin

50g étcsoki

50g tejcsoki

1 db lapzselatin


A piskótáthoz a pisztáciát nem túl finomra daráljuk robotgéppel. A lisztet és a kakóport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük, a tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverjük. Az olajat fokozatosan már nem robotgéppel keverve a sárgához adagoljuk és a száraz hozzávalókat is apránként hozzákeverjük, hogy ne legyen csomós. A felvert fehérjehabot is kanalanként adagoljuk, hogy egy könnyed piskóta tésztát kapjunk. Egy 24 cm-es kerek, kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszát. 180 fokon 20-25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor megsült levesszük a torta karikát és az alját és egy rácson hagyjuk kihűlni.

Közben elkészíthetjük a csoki mousse-t. A tojássárgákat kikeverjük a vaníliás cukorral a pudingporral és 0,5 dl tejszínnel. A maradék 1,5 dl tejszínt egy lábasban melegíteni kezdjük és a tojássárgájás keveréket lassan hozzáadagolva alacsony lángon addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Amikor besűrűsödött a krém a kinyomkodott zselatín lapokat hozzákeverjük és levesszük a tűzről. 

A csokoládét egy keverőtálba tördeljük és ráöntjük a krémet. Alaposan összekeverjük, hogy a csoki felolvadjon. 2,5dl tejszínt lágy habbá verünk és amikor langyosra hűlt a krém hozzákeverjük e felvert tejszínt.

A kihűlt piskótát ráhelyezzük egy tálcára és egy állítható tortakarikát csatolunk köré. Lényeges, hogy körülölelje. Én erre a célra használatos keményebb fóliát  is köré szoktam tenni a sütemény oldalára majd úgy a tortakarikát, hogy a krém biztos ne follyon le. A krémet ráöntjük és hűtőbe helyezzük dermedésig.

A ganache-hoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínbe tördeljük a kétféle csokit és lassan addig melegítjük, amig fel nem olvad. Ekkor levesszük a melegről és hozzákeverjük a kinyomkodott zselatin lapot. Langyosra hűtjük és ráöntjük a megdermedt csoki mousse-ra.

A pisztáciás krémhez a pisztáciát késes aprítóban finomra daráljuk és a marcaponéval együtt a keverőtélba tesszük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínhez adjuk a kétféle cukrot és lassan addig melegítjük amíg felolvad. Ekkor levesszük a melegről és a kinyomkodott zselatint belekeverjük. A marscaponés pisztáciát is hozzákeverjük, használhatunk habverőt és a csokoládés rétegre öntjük. Hűtőbe tesszük.

A torta tetejét egy ganache díszíti, ehhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínbe tördeljük a kétféle csokit és lassan felmelegítjü, míg felolvad. Ekkor levesszük a melegről és belekeverjük a kinyomkodott zselatint. Langyosan a torta tetejére öntjük. 1 éjszakára hagyjuk a hűtőben és másnap díszitsük pisztáciával. Én körbekentem csokival az alját és durvára vágott pisztáciával díszítettem.