Omlós tészta alap recept
Hozzávalók:
115 g hideg vaj
160 g liszt + a nyújtáshoz
2 tk. porcukor
1 csipet só
kb. 4 evőkanál jéghideg víz
FONTOS, hogy a receptben előírt hozzávalók mindegyike hideg legyen és a gyúrás előtt a kezünket is hűtsük le hideg vízzel.
Nagyon gyorsan össze kell dolgozni a tésztát, mert ha nagyon megolvad benne a vaj, akkor nem lesz omlós.
Lehetőleg ne süssünk forró , nyári napokon ilyen tésztát, mert tönkremehet a tészta.
Hideg víz helyett adhatunk tojássárgáját a tésztához illetve a lisztet is lecserélhetjük darált mandulára vagy dióra.
FONTOS a vaj minősége! Minél magasabb a zsírtartalma és minél hidegebb annál jobb!
A régi cukrászszabály szerint az omlós tészta fő alapanyagainak (liszt, vaj, porcukor)
aránya : 3: 2:1
Én a fent leírt receptet használom omlós tésztához , Nekem bevált. Az összeállítás után frissen tartó fóliába helyezem és mehet a fűtőbe minimum 30 percre, de nem árt neki több idő sem, sőt elkészíthetjük előző este és maradhat egy egész éjszakára a hűtőben.