Rákóczi túrós újra gondolva
Hozzávaló 6 db-hoz:
4-5 kanál sűrű barack lekvár
A túró gömbhöz 6 db-os szilikonforma , 1 félgömb 6,5 cm átmérőjű :
25 dkg túró
2 tojás
2 evőkanál liszt ( nálam teljes kiőrlésű)
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor
A tésztához ( aljára):
15 dkg liszt
10 dkg vaj
1/2 zacskó sütőpor
1 db tojás sárgája
1/2 zacskó vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
Tojáshab a tetejére :
A habcsók leírását itt találjátok : Habcsók ebből a mennyiségből sok hab lesz, amennyiben csak a sütire használjuk felezzük meg a mennyiségeket
A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a tojásokat a por és vaníliás cukrot, valamint a lisztet. Egy 6 db os félgömb szilikon formába kanalazzuk a túrós krémet és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. A közepe felpúposodhat, de amikor megsült és kivesszük, hagyjuk alaposan kihűlni, akkor visszaesik a közepe. Amennyiben nem esik vissza miután kivettük a formából vágjuk le szép egyenesre.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és 30 percre betesszük a hűtőbe. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, olyan vastagra, hogy 6 db a félgömbbel megegyező méretű korongot tudjunk majd belőle szaggatni. (6,5 cm) 180 fokon megsütjük kb.20-25 perc, kihűtjük és kiszaggatunk belőle 6 db korongot.
Elkészítjük a tojáshabot a Habcsók leírás alapján.
Összeállítjuk a sütit. A tészta korongra rákenünk a sűrű barack lekvárból, majd erre ráhelyezünk 1 db túrós félgömböt. Egy forgatható torta tálcára helyezzük és körbe kenjük a habbal. Egy recés hab kártyával körbe körbe megrajzoljuk a mintát a habra. Zsebsárkánnyal a habot itt-ott picit megpirítjuk.