Rákóczi túrós
Hozzávalók:
Tésztához:
20 dkg liszt
6,6 dkg porcukor
13,5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 ek. tejföl
fél kezeletlen citrom héja
1 csipet sütőpor
A túrókrémhez:
2 tojás
50 dkg túró
10 dkg tejföl
20 dkg cukor
1 kezeletlen citrom héja,leve
A kenéshez: 25 dkg baracklekvár
Habhoz:
3 tojásfehérje
17 dkg kristálycukor
1 csipet só
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, ha túl lágy a tészta tehetünk hozzá még egy kis lisztet. Elfelezzük a tésztát. Lisztezett felületen 30 x 20 cm alakura nyújtjuk. Egy állítható ( vagy fix ) forma aljára sütőpapírt helyezünk és gyors mozdulattal beleemeljük az egyik tésztát. Én lazán feltekertem a nyújtófára és azzal emeltem bele. A túrókrémhez a tojásokat kettéválasztjuk . A túrót összekeverjük a cukorral, tejföllel és a tojássárgákkal. A tojásfehérjét kemény habbá verjük maradék cukorral lazítjuk, majd összekeverjük a túróval. Hozzáadjuk a citrom levét és héját. A tésztára kenjük a lekvárból 8 dkg ot, majd rákanalazzuk a túró felét. Ráhelyezzük a másik tésztát, lekvárt, majd a túrókrém másik felét. 180 fokon sütjük kb 35-40 percig. Amikor megsült kivesszük és lekenjük a megmaradt lekvárral. A habhoz a fehérjéket a cukorral gőz felett elkezdjük melegíteni ( nem szabad forralni) csak addig melegítjük és kevergetjük folyamatosan, amig a cukor kristályai feloldódnak. Mikor már nem érezzük a kristályokat akkor üstbe öntjük és elkezdjük felverni. Addig verjük magas fokozaton, amíg kihűl és szép kemény habot kapunk. Tetszőleges módon díszítjük vele a sütit.