Rákóczi túrós

2023.10.21

Hozzávalók:

Tésztához: 

20 dkg liszt

6,6 dkg porcukor

13,5 dkg vaj

1 tojássárgája

1 ek. tejföl

fél kezeletlen citrom héja

1 csipet sütőpor

A túrókrémhez:

2 tojás

50 dkg túró

10 dkg tejföl

20 dkg cukor

1 kezeletlen citrom héja,leve

A kenéshez: 25 dkg baracklekvár

Habhoz:

3 tojásfehérje

17 dkg kristálycukor

1 csipet só


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, ha túl lágy a tészta tehetünk hozzá még egy kis lisztet. Elfelezzük a tésztát.  Lisztezett felületen 30 x 20 cm alakura nyújtjuk. Egy állítható ( vagy fix ) forma aljára sütőpapírt helyezünk és gyors mozdulattal beleemeljük az egyik tésztát. Én lazán feltekertem a nyújtófára és azzal emeltem bele. A túrókrémhez a tojásokat kettéválasztjuk . A túrót összekeverjük a cukorral, tejföllel és a tojássárgákkal. A tojásfehérjét kemény habbá verjük maradék cukorral lazítjuk, majd összekeverjük a túróval. Hozzáadjuk a citrom levét és héját. A tésztára kenjük a lekvárból 8 dkg ot, majd rákanalazzuk a túró felét. Ráhelyezzük a másik tésztát, lekvárt, majd a túrókrém másik felét. 180 fokon sütjük kb 35-40 percig. Amikor megsült kivesszük és lekenjük a megmaradt lekvárral. A habhoz a fehérjéket a cukorral  gőz felett elkezdjük melegíteni ( nem szabad forralni) csak addig melegítjük és kevergetjük folyamatosan, amig a cukor kristályai feloldódnak. Mikor már nem érezzük a kristályokat akkor üstbe öntjük és elkezdjük felverni. Addig verjük magas fokozaton, amíg kihűl és szép kemény habot kapunk. Tetszőleges módon díszítjük vele a sütit.