Sajtos kiflik

2018.12.14

Hozzávalók:

50 dkg liszt ( fele teljes kiőrlésű)

2 evőkanál zabkorpa

kb. 3 dl langyos tej

1 tojás sárgája

1 ek. oregáno

1 ek. só

csipet cukor

2,5 dkg élesztő vagy 1 tasak por élesztő

Töltelék: 10 dkg vaj , 1 tojás, só és  20-25 dkg reszelt sajt ( ez lehet füstölt is fele fele arányban)


A hagyományos élesztőt pici langyos tejbe belemorzsoljuk a cukorral és lefedjük. kb. 20 perc alatt felfut. Amennyiben por élesztőt használunk, akkor azt csak beleszórjuk a lisztbe. Én kenyér sütő géppel szoktam összeállítani a tésztát, de persze ezt megtehetjük sima keverő géppel illetve kézzel is. A tejet fokozatosan adagoljuk és a sóval is vigyázzunk. Amikor a tésztánk kellően rugalmas és lágy letakarjuk és hagyjuk megkelni.

Amikor megkelt a tészta 2 cipóra osztjuk és az egyik cipót vékony, kör alakúra nyújtjuk, majd felszeleteljük, mint a pizzát. Megkenjük vajjal , picit megsózzuk és megszórjuk sajttal. A vastagabb szélétől kezdve szorosan feltekerjük a végét picit meghúzzuk és úgy fejezzük be a tekerést. Kifli formára hajtjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A másik cipóval is így járunk el.  Hagyjuk a kifliket megkelni. A kiflik tetejét lekenjük felvert tojással és megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal.  

180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.