Sajtos kiflik
Hozzávalók:
50 dkg liszt ( fele teljes kiőrlésű)
2 evőkanál zabkorpa
kb. 3 dl langyos tej
1 tojás sárgája
1 ek. oregáno
1 ek. só
csipet cukor
2,5 dkg élesztő vagy 1 tasak por élesztő
Töltelék: 10 dkg vaj , 1 tojás, só és 20-25 dkg reszelt sajt ( ez lehet füstölt is fele fele arányban)
A hagyományos élesztőt pici langyos tejbe belemorzsoljuk a cukorral és lefedjük. kb. 20 perc alatt felfut. Amennyiben por élesztőt használunk, akkor azt csak beleszórjuk a lisztbe. Én kenyér sütő géppel szoktam összeállítani a tésztát, de persze ezt megtehetjük sima keverő géppel illetve kézzel is. A tejet fokozatosan adagoljuk és a sóval is vigyázzunk. Amikor a tésztánk kellően rugalmas és lágy letakarjuk és hagyjuk megkelni.
Amikor megkelt a tészta 2 cipóra osztjuk és az egyik cipót vékony, kör alakúra nyújtjuk, majd felszeleteljük, mint a pizzát. Megkenjük vajjal , picit megsózzuk és megszórjuk sajttal. A vastagabb szélétől kezdve szorosan feltekerjük a végét picit meghúzzuk és úgy fejezzük be a tekerést. Kifli formára hajtjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A másik cipóval is így járunk el. Hagyjuk a kifliket megkelni. A kiflik tetejét lekenjük felvert tojással és megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal.
180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.