Spárgával töltött karaj coleslaw salátával
4 szelet karaj
só, bors
16 szál spárga
10 dkg sajt
4 szelet bacon
Besamel mártás
50 gramm vaj
25 gramm liszt
3 deciliter tej
ízlés szerint só
A tejet felforraljuk, és amikor elérte a forráspontot, félretesszük. Egy kis lábosban, alacsony lángon felolvasztjuk a vajat. Amint felolvadt, beleszórjuk a lisztet, és elkeverjük. Krémes, paszta szerű állagot kapunk. Folyamatos, gyors keverés mellett hozzáöntjük a tej harmadát és addig keverjük, míg a mártás állaga sima nem lesz. Hozzá adjuk a a tej második harmadát, és folytatjuk a keverést, míg újra el nem simul a mártás, azaz míg a rántás fel nem veszi a tejet. Ekkor jöhet a maradék tej, amivel kevergetve addig melegítjük a mártást, míg el nem éri a kívánt állagot. Amikor kész, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
A karaj szeleteket klopfoljuk sózzuk, borsozzuk. A spárgákat megtisztítjuk és pici vajon pár percig átfogatjuk. A húsra helyezzük a spárgát ( elosztva a húsokra, hogy mindegyikre jusson) feltekerjük, majd mindegyik hús szeletet baconbe csavarjuk. Egy hőálló tál aljára besamel mártást öntünk erre helyezzük a húsokat és a besamel másik felét rákenjük a húsokra. Megszórjuk reszelt sajttal, majd lefedjük és mehet a sütőbe 180 fokon, amíg megpuhul a hús. Aztán levesszük a tetőt és picit megpirítjuk. Közben elkészítjük a salátát.
Coleslaw saláta:
1/2 fej lila káposzta
1/2 fej fehér káposzta
2 répa
1 hagyma esetleg újhagyma
1,5 dl majonéz
1 dl tejföl
mustár ízlés szerint
1 ek méz
só, bors
A káposztát lereszeljük, megsózzuk és összekeverjük a vékony csíkokra vágott répával, valamint a felaprított hagymával. A mézből, a majonézből, a mustárból és a tejfölből öntetet készítünk egy másik tálban, elkeverjük benne a borsot, majd a szószt a zöldségekre öntjük. Az egészet összekeverjük, majd fogyasztásig hűtőben pihentetjük. Jó, ha néhány órát állni hagyjuk, de még jobban összeérnek az ízek, ha egy éjszakára tesszük hűvösre.