Szezámmagos mini bagett

2021.11.19

Hozzávalók: 

50 dkg finomliszt

2,5 dkg élesztő

1,5 dl víz

1,5 dl tej

2 tk. só

1 dl olaj

2 ek. sikér (elhagyható)

szezámmag a tetejére

1 db tojás a lekenéshez a tetejére

A lisztet leszitáljuk egy tálba. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 ek. cukrot és letakarjuk, hogy felfusson. Amikor felfutott e liszthez öntjük a többi hozzávalóval és rugalmas tésztát dagasztunk belőle, lehet kézzel vagy akár géppel is. A folyadék mennyisége mindig a liszttől függ ezért érdemes fokozatosan adagolni, ha kell még hozzá bátran tegyünk még bele. Amikor a tésztát jól kidolgoztuk egy kelesztőtálba helyezzük, letakarjuk és duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és 10 egyforma részre osztjuk és mérlegen szoktam kimérni. A tésztadarabokat gömbölyítjük, letakarjuk és újra hagyjuk pihenni kb.10 percet. Ezután egyesével megformázzuk a kis bagetteket. 2mm vastag 12-13 cm széles és 28-30 cm hosszú ovális formára nyújtjuk. Hosszában félbehajtjuk és szorosan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és hagyjuk újra kelni. 20-30 perc. Tojással lekenjük e tetejét megszórjuk szezámmaggal és előmelegített sütőben 200 C fokon megsütjük őket. A sütőbe mielőtt betesszük fújjunk be vízpermetet. Én sütés közben is szoktam 1-2 alkalommal. Frissen lefagyasztva akár hetekig is eláll a fagyasztóban, de persze frissen az igazi!!