Szilvás galette
Hozzávalók:
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg finomliszt
1 csipet só
1 ek. tejföl
10 dkg hideg vaj
2 ek. hideg víz
1 ek. cukor
kis kanál citromlé
Töltelékhez:
35 dkg szilva
1 ek. barna cukor
1 kk. fahéj
1 db tojás a kenéshez
1 kk. vaj
A tészta hozzávalóit a következő sorrendben adagoljuk: lisztek, só, cukor, tejföl, vaj, citromlé, víz. A víznél nem feltétlen kell a 2 kanál ez a tészta állagától függ. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze ne legyen ragacsos. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára. Közben elkészítjük a tölteléket. A szilvát mossuk meg szeleteljük fel és egy serpenyőben a vajjal , cukorral melegítsük át. Nem kell megfőzni csak a vaj és a cukor olvadjon fel. Szórjuk meg a fahéjjal. Egy tálat vajazzunk ki a tésztás a hűtőből kivéve lisztezett felületen nyújtsuk ki helyezzük a tálba, hogy a szélei kilógjanak. A szilvát szépen helyezzük el a közepéről indulva, majd a tészta széleket hajtsuk a szilva tetejére. Tojással kenjük le és 180 fokos sütőben 30 perc alatt süssük szép világos barnára. Porcukorral díszítsük.