Szilvás galette

2020.09.13

Hozzávalók: 

5 dkg teljes kiőrlésű liszt

15 dkg finomliszt

1 csipet só

1 ek. tejföl

10 dkg hideg vaj

2 ek. hideg víz

1 ek. cukor

kis kanál citromlé

Töltelékhez:

35 dkg szilva

1 ek. barna cukor

1 kk. fahéj

1 db tojás a kenéshez

1 kk. vaj


A tészta hozzávalóit a következő sorrendben adagoljuk: lisztek, só, cukor, tejföl, vaj, citromlé, víz. A víznél nem feltétlen kell a 2 kanál ez a tészta állagától függ. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze ne legyen ragacsos. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára. Közben elkészítjük a tölteléket. A szilvát mossuk meg szeleteljük fel és egy serpenyőben a vajjal , cukorral melegítsük át. Nem kell megfőzni csak a vaj és a cukor olvadjon fel. Szórjuk meg a fahéjjal. Egy tálat vajazzunk ki a tésztás a hűtőből kivéve lisztezett felületen nyújtsuk ki helyezzük a tálba, hogy a szélei kilógjanak. A szilvát szépen helyezzük el a közepéről indulva, majd a tészta széleket hajtsuk a szilva tetejére. Tojással kenjük le és 180 fokos sütőben 30 perc alatt süssük szép világos barnára. Porcukorral díszítsük.