Tökmagos pogácsa

2018.02.03

Hozzávalók:

60 dkg liszt

1 csapott evőkanál liszt

25 dkg vaj

1 tojás

1 kis kanál cukor

fél dl tej

2,5 dl tejföl

3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő

tökmag

Tetejére:

1 tojás

tökmag

A tejet a cukorral meglangyosítjuk és a friss élesztőt belemorzsoljuk, félretesszük. Amennyiben száraz élesztőt használunk én azt a liszthez szoktam keverni. A tökmagot egy serpenyőben picit megpirítjuk és összetörjük. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót és belemorzsoljuk a vajat. A közepébe mélyedést készítünk , beleütjük a tojást, beletesszük a tejfölt és a közben felfutott élesztőt. A tésztát összegyúrom és átteszem a kenyérsütő gépbe ott a dagasztó programmal alaposan kidolgozom a tésztát. Amennyiben nincs gépünk kézzel kell kidolgozni a tésztát. A lényeg, hogy jó alaposan gyúrjuk össze, minél több levegő jut a tésztába annál könnyebb, hólyagosabb lesz. Amennyiben nagyon ragacsos adhatunk még hozzá lisztet, ha túl kemény mehet hozzá még egy kis tejföl. Amikor szépen összeállt beleteszem a tökmagot és azt is beledolgozom. Letakarom egy konyharuhával és hagyom, hogy megkeljen. Vigyázzunk, hogy nem tegyünk hideg helyre, mert akkor nem fog megkelni. Amikor a duplájára nőtt egy lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire teszem a pogácsákat és még kb. 30 percig pihentetem. A tetejét megkenem egy tojással és rászóróm a tökmagot. A sütőt előmelegítem 200 fokra és kb. 15 perc alatt pirosra sütjük!!