Túró rudi torta
Hozzávalók:
12 dkg darált keksz ( háztartási )
20 g holland kakaópor
70 g olvasztott vaj
30 g porcukor
50 dkg túró
15 dkg porcukor
4 dl habtejszín
1 kezeletlen citrom héja és leve
1 vaníliás rúd
2 lapzselatin vagy 10 g zselatin + hideg víz
20 dkg jó minőségű csoki
100 g habtejszín
Az alap elkészítéséhez a kekszet a kakaóport és a vajat dolgozzuk össze, majd keverjük hozzá a porcukrot is egy 20 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk bele. A tortaforma aljába helyezhetünk sütőpapírt, de én most nem tettem, mert a forma alján hagyom a kész sütit. Az oldalát érdemes átlátszó torta szalaggal kibélelni.
A túrót a porcukorral a citrom héjával, levével keverjük össze, adjuk hozzá a vanília kikapart belsejét és a nem túl keményre vert habbal lazán keverjük össze. A zselatin lapokat áztassuk hideg vízbe nyomkodjuk ki és keverjük a túró töltelékhez vagy a zselatin port keverjük el vízzel és ezt adjuk a töltelékhez. Gyorsan kanalazzuk a kekszes alapra és mehet a hűtőbe 2-3 órát. Amikor megdermedt lehúzzuk róla a tortagyűrűt és a fóliát. A csokit a tejszínnel lassan felmelegítjük, amikor szép folyós ráöntjük a tortára és hagyjuk megdermedni. Pár rudit félbevágunk és azzal díszíthetjük.