Túrós-áfonyás kalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt ebből 10 dkg teljes kiőrlésű
1 tojás
2,5 dk élesztő
8 dkg puha vaj
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. cukor
2,5 dl langyos tej
fél citrom reszelt héja (kezeletlen)
Töltelékhez:
25 dkg túró
4 ek. cukor
1 tojás
fél citrom reszelt héja (kezeletlen)
2 ek. búzadara
20 dkg áfonya
A tészta hozzávalói kenyérsütőgépben vagy keverő gépben szépen kidolgozzuk, lágy tésztát kapunk. Letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni. A töltelékhez a tojást ketté választjuk a tojásfehérjét felverjük habnak. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a túróhoz. Hozzáadjuk a búzadarát, majd a citromhéjat és a felvert habbal összeforgatjuk, rászórjuk az áfonyát és finoman összekeverjük vele. Amikor a tészta megkelt lisztezett felületre borítjuk. Egy nagyobb vagy 2 kisebb kuglóf formát alaposan kivajazunk, majd megszórjuk liszttel. A tésztát kinyújtjuk ha 1 formába sütjük ha kettőben, akkor elfelezzük. Akkorára nyújtsuk, hogy amikor körbetekerjük a formába összeérjenek. A túró töltelékkel megkenjük a tésztát vagy tésztákat és mint a kakaós csiga feltekerjük. A tekercseket ( tekercset) kettévágjuk és a szétnyílt felével szépen összetekerjük, majd beleemeljük a formába (formákba). Hagyjuk 15-20 percet kelni. Kenjük le tojással, majd 180 fokon süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e? Ha még ragad a belseje, de a teteje már elég barna takarjuk le alufóliával és süssük készre!
Porcukorral meghintve tálaljuk!