Túrós pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 2 evőkanál zabkorpa
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 8 dkg porcukor
- 13 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1 sárgája a lekenéshez
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 8 dkg porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 1 nagy ek tejföl
- 1 nagyobb citrom reszelt héja
- 3 tojássárgája
- 3 tojásfehérje
22 x 25 cm es formához
A lisztet a zabkorpával, sütőporral , sóval és porcukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat és tojások sárgáját. Összegyúrjuk , így egy puha tészta gombócot kapunk belőle. 2 részre osztjuk. Elővesszük a tepsit és sütőpapírból egy tepsi méretű darabot vágunk. Fontos, hogy akkora legyen pont , mint a tepsi, majd ez lesz segítségünkre a süti tetejének a felhelyezésében. A tepsit kivajazzuk vékonyan kilisztezzük és a tészta egyik felét belenyomkodjuk .180 fokos sütőben 6-8 percig elősütjük a tésztát. Közben a túró töltelék hozzávalóit összekeverjük a tojás fehérjét kivéve. Abból kemény habot készítünk és amikor elkészült a túrós massza beleforgatjuk a habot. Az elősütött tészta tetejére kenjük a tölteléket. A méretre vágott sütőpapírra nyújtjuk a tészta másik részét, szépen egyenletesen eldolgozzuk rajta és ennek a segítségével helyezzük a túrós masszára a tésztát. Ráfordítjuk a tésztát és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Villával megszurkáljuk a tésztát és egy tojás sárgájával lekenjük. 180 fokon 30-40 percig megsütjük.
Mikor megsült kihűtjük a tepsiben és felszeleteljük. Jó étvágyat!