Túrós rózsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
3 ek. cukor
1 csipet só
1 db tojás
kb. 3- 3,5 dl langyos tej
A hozzávalókat kenyérsütőgépben összedagasztjuk vagy keverőgépben vagy kézzel, ha nincs gépünk. Lágy nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Langyos helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni. Közben készítsük el a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
50 dkg túró
1 citrom (kezeletlen ) reszelt héja
3 ek. búzadara
3 tojás sárgája és felvert fehérje
cukor ízlés szerint, ki édesebbre szereti ki nem itt tehetünk bele édesítőszert is, ha valaki nem szeretne cukrosat
mazsola, aszalt gyümölcs tetszés szerint
Amikor megkelt a tészta 14 db-ra osztjuk és gömbölyítjük őket. Ismét hagyjuk picit kelni. A töltelékhez a tojásfehérjét verjük fel a többi hozzávalót keverjük össze, majd a végén keverjük hozzá a fehérjét.
A gombócokat lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 10 cm átmérőre és vágjuk be a négy oldalát úgy, hogy a közepén hagyjunk helyet a tölteléknek.
A rózsa megformázásához az egyik cikket hajtsuk fel és a túrót átölelve csipjük össze a két végét.
Ahogy a fotón látszik a szemközti cikket hajtsuk fel és csipjük össze, majd a bal és jobb oldalival is tegyük ugyanezt. Egy szép rózsa forma keletkezik. Készítsük el az összes rózsánkat. Helyezzük őket sütőlemezre, amit sütőpapírral borítottunk és kenjük le őket tojással.
180 fokon süssük őket szép világosbarnára!! Hintsük meg porcukorral!